Drugo mesto naših dijakov v nogometu robotov sredi Zagreba

24. in 25. novembra so se dijaki naše šole mudili v Zagrebu, na tekmovanju RoboCupJunior. Udeležili so se tekmovanja v kategoriji Soccer Light Weight. Tekmovanje RoboCupJunior poteka v še več različnih kategorijah: Speed line follower, Robot start, Robot bowling, Rescue line beginner, Rescue line, Rescue maze beginner, Rescue simulator, On stage, Soccer beginner in Soccer open. Na tekmovanju so zraven domačinov tekmovale še številne ekipe iz Slovenije in Nemčije. Ekipo, ki je zastopala našo šolo, so sestavljali: Tilen in Nejc Čavničar, Žan Hertiš ter Domen Drevenšek. 

Kategorija v kateri so tekmovali naši dijaki, je opredeljena kot srednje težavna. Za vidnejše rezultate je potrebno višje znanje na področju programiranja in strojništva. Cilj tega tekmovanja je premagati nasprotno ekipo, oziroma zabiti več zadetkov kot jih prejeti. Seveda je pri tem potrebno slediti tudi določenim pravilom. Oba robota morata delovati avtonomno, kar pomeni, da iščeta žogo in jo sama porivata v gol. Človek na robot lahko vpliva samo pri vklopu, izklopu ali resetiranju robota, na ostali del igre pa človek ne sme vplivati. Tekmovalci morajo biti pozorni na težo robota in višino robota. Vsak robot pa potrebuje tudi razne senzorje za iskanje žogice in zaznavanje bele črte na igirišču. Igro pozorno spremlja sodnik, ki je obenem pozoren tudi na obnašanje robotov, saj robot ne sme porivati nasprotnega robota. Prepovedano je tudi uporabljati oba robota v obrambi. Če pride do okvare, je robot izključen, oziroma poslan iz igre ter zabeležen kot poškodovan (damaged).

V kategoriji v kateri so sodelovali tudi naši dijaki, je sodelovalo 6 ekip. Najprej je vsak odigral tekmo z vsakim. Naši fantje so se zaradi dobrih rezultatov uvrstili še v finale, kjer pa jim je zmanjkalo malo sreče. Kot so povedali tekmovalci je bila konkurenca zelo huda, toda zaradi prejšnjih izkušenj iz evropskega prvenstva v Italiji, se niso ustrašili nikogar.

 

 

Matjaž Škrjanec

Elektro in Računalniška šola Ptuj, novinarski krožek